Saturday, 1 March 2008

Organische mest

Er zijn verschillende soorten organische mest. Mest van koeien, die veel stroo bevat, meer dan een jaar oud is en dus reeds behoorlijk verteerd is, is wellicht het beste. Deze mest stinkt niet integenstelling tot verse koemest. Organische mest wordt door het bodemleven en de wormen omgezet in stabiele humus. Oude koemest kost zeker € 20 -30 per m3. De verse koemest is veel goedkoper of kan zelfs gratis worden verkregen. Het beste is om deze verse mest een jaar op te slaan. Deze mest is vaak zo vloeibaar dat het nauwelijks op te hopen is. Door de mest in lagen te stapelen met vers stroo is stapelen mogelijk en ontstaat in de loop van een jaar uitstekende mest. Dus vraag als je mest voor niks kan krijgen ook om een paar pakken stroo.
Paardemest, is oke zolang het niet gemengd is met houtsnippers (dat geeft geen of slechte humus). Paardemest ondergespit gaat gemakkelijk broeien en wordt dan warm. Paardemest in een broeibak helpt om al vroeg in het jaar bepaalde groentes zoals wortels, rode bieten, radijs, sla spitskool te oogsten.
Kippemest is zeer geconcentreerd en bevat hoge gehalten aan kalium, fosfaat en stikstof. T hoge giften leiden ertoe dat de gewassen verbranden. Kippemest kan goed gemengd worden met andere meststoffen.
Gedroogde mest, vaak in de vorm van korrels is varkens of koemest waaraan het water onttrokken is. Het verhoogt de gehaltes van kalium, stikstof en forfaat in de bodem. De bijdrage aan de verhoging van het humus gehalte van de grond is gering.
Een kruiwagen koemest of paardemest met een kop erop bevat ongeveer 100 liter mest. Hoe minder water de mest bevat dest te zwaarder de mest is. De gehaltes aan Stikstof, kalium en fosfaat belangrijke voedingsstoffen voor de plant verschillen sterk per mest soort. De mest bevat zelden genoeg voedingsstoffen voor een optimale opbrengst. Een extr gift NPK meststof is gewenst.

No comments: