Saturday, 29 March 2008

Aaardappel teelt


Bij zaadhandelaren bestelde aardappelen komen soms reeds eind februari binnen. Eerst begin april kunnen ze worden gepoot. In het donker opgeslagen aardappelen ontwikkelen lange bleke slappe kiemen zelfs bij lage temperaturen. Deze overdadige kiemvorming is te voorkomen door de aangekochte aardappelen in het licht op een koele plaats te bewaren. Zo ontstaan vaak al krachtige kiemen.
In april geplante aardappelen worden na opkomst bedreigd door vorst of nachtvorst. Als dit voorspeld wordt is het zaak te aardappels te bedekken anders bevriest het loof. Het loof wordt zwart en sterft af. Veelal lopen de aardappels wel opnieuw uit maar ze zijn later oogstbaar en de opbrengst kan lager zijn.
Op de droge zandgrond is het niet verstandig de aardappels in ruggen te verbouwen zoals op de kleigrond gebeurd. Zandgrond warmt sneller op en door de aardappel dieper te poten en niet op het oppervlak te leggen zoals bij ruggenbouw gebeurd kunnen ze langer van het in debodem aanwezig vocht profiteren en hoeft er minder snel gesproeit te worden.
De teelt van aardappelen kan worden vervroegd door ze voor te kiemen. De aardappel worden in het licht en in een verwarmde ruimte gezet. Zorg ervoor dat de keimen niet te lang worden, want treedt te veel schade op bij het poten.
Vroege aardappels als bv. Frieslander kunnen nog vroeger geoogst worden door ze vanaf het begin onder platic te verbouwen. Half maart wordt het plastic aangebracht een week later als de grond al enigszins is opgewarmd worden de aardappels gepoot. De aardappels zijn op deze manier ook beschermd tegen nachtvorst of vorst aan de grond en zeker veertien dagen ( half juni) oogstbaar. Door bij een aantal stammen voorzichtig de dikste aardappelen op te zoeken kan nog eerder een maaltje nieuwe aardappels worden verzameld.

No comments: