Sunday 30 March 2008

Bessen

We kennen rode en witte, gele en zwarte bessen.

Nadat de struiken vrucht hebben gedragen worden de struiken in de winter gesnoeid. De oudste ongezond uitziende takken worden verwijderd. Jonge scheuten worden op vier na verwijderd. Deze scheuten wordentot de helft terug gesnoeid op naar buiten gerichte ogen. Acht gesteltakken is optimaal. Snoei alle andere zijscheuten op een gesteltak op 5-10 cm terug om spoortjes te vormen. Neem grondscheuten weg.Dwars door de struikgroeien scheuten en te ver doorgebogen scheuten worden verwijderd. In de loop van de lente kan het nodig zijn om het te veel gevormde nieuwe blad voor een deel te verwijderen. Het is zaak de trossen vrij te maken van bedekking door blad.

Er zijn verschillende soorten binnn de genoemde bessen, die vaak verschillen in het moment waarop ze vruchtdragen Door te kiezen voor vroege (Jonker van Tets), middelvroege en late rassen ( Rov heeft men over een langere periode in het voorjaar bessen.

Vogels zijn dol op bessen. Het is dus verstandig te bessen met netten te beschermen tegen vraat. Hang de netten erop voordat de bessen beginnen te kleuren. De vogels beginnen er al aan te pikken voordat de bessen beginnen te verkleuren.

Jaarlijks wordt stalmest rijkelijk voorzien van stroo in een dikke laag rond te stam van de bes aangebracht. En wel zodanig dat de gehele projectie van de struik op de grond met mest is bedekt. In de loop van het jaar verteerd de mest. Gedurende het jaar wordt door de bedekking onkruid groei tegen gegaan.

Vermeerderen. Bessen zijn vrij gemakkelijk te stekken. Knip een jonge scheut, ter dikte van een potlood, schuin af op het moment dat er geen bladeren aanzitten.. Knip van deze scheut het top einde af op een zodanige manier dat je een stokje van 30 cm. overhoud waaraan 4 - 5 knoppen zitten. Steek dit stokje in de grond en wel zover dat alleen de bovenste knop boven de grond uitsteekt. Ook kan de bes worden vermeerderd door een tak op de grond te leggen en daar een steen op te leggen. Op termijn groeien aan deze tak wortels. Als de wortels voldoende ontwikkeld zijn kan de tak worden afgeknipt en vervolgens geplant.

No comments: