Sunday 30 March 2008

Braam

Bramen dragen op een jarig hout. Verwijder aan het einde van het groei seizoen de oude takken. Handhaaf ongeveer 3-5 nieuw in dit jaar ontwikkelde takken. Deze takken zullen het volgend jaar veel zijtakken vormen waarop dan de bramen komen. Doornloze bramen: Lochness en Chester Thornless.

Jaarlijks wordt stalmest rijkelijk voorzien van stroo in een dikke laag rond te stam van de bes aangebracht. En wel zodanig dat de gehele projectie van de struik op de grond met mest is bedekt. In de loop van het jaar verteerd de mest. Gedurende het jaar wordt door de bedekking onkruid groei tegen gegaan.

Bramen kunnen middels afleggen gemakkelijk worden vermeerderd. Leg een braam tak op de grond, houdt de tak op de grond door er een steen op te leggen. Na enige tijd zullen zich wortels ontwikkelen. Knip de tak af en plant deze.

In een droge zomer, op het moment dat de vruchtgezet wordt is het belangrijk bijna dagelijks flink water te geven om verdroging van de braambes te voorkomen. Wellicht is het mogelijk het vochthoudend vermogen van de grond te verhogendoor bentoniet of een ander kleisoort bij te mengen.

No comments: