Sunday, 22 June 2008

Peulen, sugar snaps






De peulen en de sugar snaps dragen nu volop bloemen. De oogst is ongeveer twee weken aan de gang. Nadat de zaden gelegd waren, zijn ze ernstig bedreigd door de woelmuis. Bijna systimatisch worden de zaden een voor een in de rij opgevreten. Door een plank op net gelegde zaden te leggen wordt de schade zowel door vogels als door de woelmuis tegengegaan.
Op het moment dat de planten ongeveer 20 cm hoog waren trad er de nodige vreetschade door duiven, maar wellicht ook door eekhoorns op. Aan de laatste had ik niet gedacht maar bij de buren werd een in een net verstrikte eekhoorn gevonden. Middels touwtjes, vlaggetjes en in een te laat stadium geplaatst kippegaas werd getracht de schade te beperken.
De peulen en de sugar snaps klimmen op tegen gaas van ongeveer een meter hoog. Dat ongeveer 60 cm uit elkaar staat. De zaden worden zodanig gelegd dat de planten aan de binnen van het gaas opkomen en daar hun steun vinden. Tussen de twee rijen wordt stroorijke paardenmest aangebracht als mulch. Uit deze mest komen bij regen of bij sproeien meststoffen vrij die er voor zorgen dat de planten regelmatig doorgroeien.
De opkomende peulen worden regelmatig aangeaard, o.a om het onkruid in de rij, dat lastig te verwijderen is, te bestrijden. Ook treedt er extra beworteling op aan het gedeelte van de stengel dat met grond bedekt wordt.
De sugursnaps worden tot twee meter hoog en het is noodzakelijk om op regelmatige hoogte het oprijsende gewas met touwen te ondersteunen. Op dit moment dalen de duiven neer op de omhoog groeiende stengels en vreten de jonge verse blaadjes en de bloemen op. Dit leidt tot veel schade. Met behulp van vlaggetjes wordt getracht dit tegen te gaan, maar echt werken doet het niet.

No comments: