Sunday 22 June 2008

Tuinbonen

De onder plastic gelegde tuinbonen kwamen goed op. Enige schade van woelmuizen tradt wel op. In de tijd dat de opgekomen tuinbonen nog onder het plastic zaten is er een paar keer vrij ernstige nachtvorst opgetreden. Dit resulteerde in zwarte randen aan de bovenste blaadjes.
Op dit moment staan de tuinbonen er goed op. Twee rijen die niet met plastic bedenkt waren zijn ernstig aangetast door de zwarte bonen luis. Aan deze ernstig aangetaste planten zitten nauwelijks peulen.
Afgelopen vrijdag waren de onderste peulen zo groot dat ze geoogst kunnen worden. Het is wel arbeids intensief om langs elke plant te gaan en daar de grootste peulen af te plukken, maar op die manier heb je wel overheerlijke, zeer fijne tuinbonen. De rest van de peulen wordt geoogst door de gehele plant uit de grond te trekken en vervolgens de puelen er af te halen.
Gelegd: Witkiem, een brede vroege tuinboon en driemaal wit. De witkiem lijkt iets eerder oogstrijp te zijn dan de slankere peulen van de driemaal wit. Volgend jaar beter noteren waar wat gelegd is.
De niet onderplastic opgegroeide tuinbonen, waren later, de uiteindelijke planten waren kleiner en de aantasting en beschading door luizen is groter.

No comments: