Tuesday 22 July 2008

Asperges

Hoe komt het toch dat de urine na het eten van verse asperges zo “lekker” ruikt. Dat komt doordat de zwavelhoudende stoffen in de asperge in het lichaam na consumptie snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Waarschijnlijk is asparagusinezuur de voorloper van deze stoffen in het menselijk lichaam. Deze stof heeft effect tegen nemathoden in jonge aspergescheuten.
Asparagine is een aminozuur die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. De stof speelt een belangrijke rol bij het afbreken van alcohol in je lichaam. Dit aminozuur bevordert de uitscheiding van ammoniak, levert een bijdrage aan de energieproductie, assisteert bij de productie van DNA en RNA en verhoogt het uithoudingsvermogen. Asparagine beschermt het lichaam tegen straling en behoedt de lever voor de schadelijke gevolgen van drugsgebruik. Voorts bevordert asparagine de opname van mineraalzouten - zoals calcium en magnesium - in het bloed en de cellen. Grote hoeveelheden worden aangetroffen in de hersenen van mensen die aan epilepsie lijden. Bij sommige vormen van depressie blijkt er juist een tekort van dit aminozuur in het hersenweefsel aanwezig te zijn. Asparagine wordt dan ook in de medische wereld gebruikt om deze aandoening te bestrijden. Dit aminozuur komt niet alleen voor in asperges maar ook in tarwekiemen, havervlokken, noten, avocado en peulvruchten.

No comments: