Tuesday, 22 July 2008
Koprot bij ui
Koprot blijkt uit rotting van de ui die veelal vanuit de nek begint. Meestal begint het rottingsproces tijdens de bewaring,terwijl de infectie al op het veld heeft plaatsgevonden. Koprot (Botrytis aclada), wordt veroorzaakt door een schimmel. De Schimmel infecteert in de veldperiode op afstervende bladdelen en dringt via blad- en halsweefsel door in de aansluitende rokken. Uien afvalhopen zijn voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor sporendruk. De sporen verplaatsen zich via wind over vele kilometers. Voor kieming van de schimmel is vrij water nodig, voor schimmelgroei is een hoge luchtvochtigheid (95-100%) en hoge temperaturen (20-25ÂșC) optimaal. De koprot is enigszins in toom te houden door een ruime vruchtwisseling, door beschadiging van het blad te voorkomen (dus het loof niet verwijderen), laat het gewas goed afrijpen (dunne nek) en voorkom stikstof bemesting en oogst bij droog weer. (zie voor meer info)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment