Tuesday, 9 September 2008

Wortelen

Uit onderzoek aan de Wageningen Universiteit blijkt dat wortelen niet alleen goed zijn voor de ogen, maar ook dat mensen die veel wortels eten mogelijk een verlaagd risico hebben op hart- en vaatziekten. Dit hangt nauw samen met de inname van bètacaroteen. Bèta-caroteen is een antioxidant dat vooral in wortelen en bladgroenten voorkomt. Hoe meer van dit soort groenten wordt gegeten, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten wordt. Toch is het de vraag of bèta-caroteen alleen verantwoordelijk is voor de lagere sterftekans. Eerdere grootschalige studies waarin personen jarenlang dagelijks een pil met veel bèta-caroteen innamen, toonden geen verlaagd risico op hart- en vaatziekten aan. Deze tegenstelling is nog niet opgehelderd. Mogelijk weerspiegelt een hoge inname van bèta-caroteen via de voeding een voedingspatroon dat rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen met veel antioxidanten en bioactieve bestanddelen die samen met bèta-caroteen voor een verlaagde sterftekans zorgen.
Bron: Promotieonderzoek Brian Buijsse, Wageningen Universiteit 2008

No comments: